Roliga filmer du bör se!

Emil Karlsson

Humor

Det är dags för filmkväll och du känner för ett gott skratt. I denna djungel av val, vilka filmer kan vara värda att se? Nedan följer en lista i flera smaker med både svenska och internationella komedier som garanterat lockar smilbanden lite extra.

Internationella komedier

Amelie från Montmartre (2001)

Denna fransk-tyska produktion är en fantastisk komedi med inslag av drama och romantik. Vi får en inblick i unga Amelies huvud när hon fantiserar om livet runt omkring. På ett avslöjande och intimt sätt får du en presentation av människorna hon möter, små vardagliga ting som gör en person till den, den är. Amelie har en stark känsla av rätt och fel. Detta får vi se när hon i hemlighet, med små osynliga knuffar, hjälper människor att se sina liv tydligare. Med klassisk trallvänlig, fransk pianomusik i bakgrunden, vackra stentorg och nästan naiv optimism är det svårt att inte bli förälskad i denna högt rankade klassiker.

The grand Budapest hotel (2014)

En helt unik film av Wes Andersson. Om du känner till Anderssons arbete vet du att filmen är värd att se. Handlingen följer historier om ett lyxhotell som hade sin guldålder på 30-talet, historierna utspelar sig mellan allt från 30-tal och fram till nutid där vi får hoppa mellan tiderna på ett estetiskt fascinerande vis. Berättelsen handlar främst om hotellets Concierge som frekvent charmerar äldre damer som besöker hotellet, då speciellt en rik adelsdam som han har en återkommande romans med. När conciergen Gustave blir anklagad för mord börjar ett äventyr där hans oskuld skall fram med hjälp av hotellets piccolo. Fram kommer en historia om en familjefejd och en enorm kärlek. Filmen är konstnärlig, smått förvirrande och lite knäpp. Den har humor och spänning och är nästan omöjlig att helt beskriva.

roliga filmer
Svenska klassiker då?

Svenska roliga filmer

Hollywood i all ära men vi har faktiskt en egen liten komediskatt i våra svenska filmer. De kan kräva sin egen smak eller ett visst humör men här följer två exempel på fantastiskt roliga filmer.

Smala Sussie (2003)

Utspelar sig på en liten ort i Värmland där en ung Sussie försvunnit. Hennes bror kommer hem till byn ifrån storstan och möts av konstiga bortförklaringar till varför hon är borta. Ingen verkar ha svaret. Till slut börjar en historia i alla fall komma fram med flera oväntade vändningar. Varenda karaktär är hysteriskt udda och filmen i sig är verkligen en satir till hur livet i en liten svensk bruksort kan se ut. Precis som så ofta annars blir du också bjuden på något som börjar kännas ganska typiskt för svensk humor, tragiken som vandrar hand i hand med skratten.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)

En gråhårig Robert Gustafsson spelar en hundraåring som rymmer på sin födelsedag ifrån ålderdomshemmet han bor på. Vartefter alla möjliga tokigheter uppstår, som i en slags Forrest Gump-anda förklaras en mängd stora världshändelser där huvudkaraktären utan mening spelat en avgörande roll. Det är allt ifrån stora pengar, till gängverksamhet och spionage i ungdomen. Du får följa med i en hel livshistoria som är allt annat än vardaglig, faktiskt tvärtom, helt extraordinär.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Lämna en kommentar