Världens 5 bästa basketspelare i NBA genom tiderna

Emil Karlsson

Updated on:

Sport

Det råder ofta delade meningar när exempelvis ett kompisgäng försöker rangordna proffsatleter. Det spelar ingen roll vilken sport det är eller vilken situation du befinner dig i. Alla har en favorit som de tycker är bättre än alla andra. Statistik är dock svart på vitt, och därför är det just det som ibland krävs för att nå någon form av slutsats i en diskussion. I denna artikeln rankar vi fem av basketvärldens bästa basketspelare som spelat i NBA, sett till flest gjorda poäng.

Michael Jordan: femte plats

Med sina 32 292 poäng under sin professionella karriär i NBA hamnar Jordan på 5:e plats. Han spelade sin sista match i NBA år 2003. Under större delen av karriären spelade Jordan i Chicago Bulls, innan han avslutade sin karriär med två år i Washington. M.J har fortsatt med sin framgång även utanför basketplanen och är bland annat känd för Nike’s Air Jordan skor och kläder där han är delägare tillsammans med skojätten Nike. Värt att nämna är att Jordan har spelet betydligt färre NBA matcher under sin karriär jämfört med de andra spelarna som toppar listan. Han är av många betraktad som världens bästa basketspelare om det är helheten de bedömer och inte endast gjorda poäng.

Kobe Bryant: fjärde plats

Bryant är en av världens mest välkända och bästa basketspelare. Kobe omkom i en tragisk helikopterolycka år 2020. Under sin karriär blev Bryant utsedd till ”NBA All-Star” hela 18 gånger. Han var aktiv under 20 år och spelade samtliga år för Los Angeles Lakers. Under sin karriär har Kobe Bryant gjort 33 643 poäng i NBA. Totalt spelade han 1 346 matcher och hela fem gånger var Bryant med och vann NBA-slutspelet med Lakers.

Världens 5 bästa basketspelare i NBA genom tiderna
Vem är bäst egentligen? Repris.se

LeBron James: tredje plats

På plats nummer tre av NBA:s bästa basketspelare genom tiderna kommer LeBron James. Han är en favorit bland många basket-fans runt om i världen och är fortfarande aktiv. Lebron kallas för ”King James” och är den enda spelare som vunnit NBA-slutspelet med tre olika lag: Cleveland, Miami och Los Angeles Lakers. LeBron kommer med all säkerhet fortsätta plocka poäng i NBA och en vacker dag möjligtvis hamna på första plats.

Karl Malone: andra plats

Karl Malone gick under smeknamnet ”The Mailman” och spelade hela 19 säsonger i NBA. Två gånger blev han dessutom utsedd till ”NBA Most Valuable Player” och utsedd till att medverka i 14 ”All Star”-matcher. Malone spelade majoriteten av sin karriär i Utah Jazz innan han avslutade i Los Angeles Lakers år 2003. Han var känd som en uthållig spelare som hade en lång karriär. Malone var aktiv tills han var 40 år gammal och är en av de bästa basketspelare i NBA. Under sin mångåriga karriär har Karl Malone lyckats samla ihop 36 928 poäng under 1 476 professionella matcher. Efter Malone avslutade sin spelarkarriär var han aktiv som coach vid Louisiana Tech University.

Kareem Abdul-Jabbar: första plats

Den spelare som gjort flest poäng i NBA:s historia är Kareem Abdul-Jabbar. Med sina stadiga 218 centimeter toppar Kareem listan över världens bästa basketspelare poängmässigt. Han är även äldst av alla spelare på denna listan. Kareem spelade sin sista säsong i NBA 1989 och han spelade under sin karriär för Milwaukee Bucks och Los Angeles Lakers. Hela 19 gånger har Kareem blivit utsedd till ”NBA Most Valuable Player” och har varit med och vunnit NBA slutspelen sex gånger. Kareem är betraktad som en legend inom baskethistoria och har tilldelats flera priser och utmärkelser. Bland annat utsåg ESPN honom år 2007 till världens genom tiderna bästa centerposition-spelare. Kareem har totalt gjort hela 38 387 poäng genom sin professionella karriär som basketspelare.

Världens bästa basketspelare är nu korad

Nu vet du vem som är världens bästa basketspelare om vi ser till vem som gjort flest poäng genom NBA:s historia. Det är svart på vitt eftersom statistik inte ljuger, Kareem Abdul-Jabbar är den basketspelare som gjort flest poäng i historien, än så länge. Om du gillade denna artikeln så glöm inte att dela den på dina sociala medier, så även dina vänner kan ta del av lite NBA-fakta.

Betta på basket?

Visste du att flera bettingsidor erbjuder möjligheten att betta på basket? Spelbolagen har ofta ett stort utbud av spelsidor!

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Lämna en kommentar