Världens roligaste skämt

Emil Karlsson

Humor

Ett roligt och minnesvärt skämt ska få dig att både fälla tårar och ge dig en intensiv magträning. Det ska inte spela någon roll om skämtet är bra eller torrt. Om det får dig att skratta, är det ett bra skämt. Detta är beskrivningen av många som anser veta vad bra humor innebär. Men, vad är det egentligen som får det att bli just världens roligaste skämt?

De roligaste skämten enligt forskning

Enligt artikeln ”Här är världens 5 roligaste skämt” i magasinet Femina har professor Robert Dunbar lett en forskning på Oxford universitet i Storbritannien angående just denna fråga. Att blanda humor och forskning kan kännas udda då humor ofta är subjektivt. Dock menar Dunbar att det finns olika kriterier ett skämt måste uppfylla för att vara världens roligaste. Det ska inte bara vara roligt utan även kunna framkalla skratt så fort som möjligt. Det är även viktigt att skämtet håller kompetens som dennes publik förstår, annars förlorar skämtet poäng.

I denna artikel tas det även upp vilka fem skämt som Robert tycker passar in bäst. Jag kommer inte ta upp alla dessa men det första skämtet lyder såhär: ”I Kina finns det en miljard människor. En miljard. Detta innebär att även om du är en, en på miljonen – kille så finns det tusen killar till precis som du.”

Dunbar kom inte bara fram till kriterier för ett bra skämt utan utförde även en forskning. Denna gick ut på att detektera kulturella samband mellan humorn. Det han kom fram till var att människor med gemensamma kulturella intressen till exempel, samma genre inom litteratur, musik och idrott. Dessa människor har lättare att samarbeta och dela humor/skratta gemensamt.

Världens roligaste skämt

Humor – viktigt för samhörighet

Med andra ord är inte humor till för att endast ge oss ett gott skratt utan stärker samarbeten i en högre grad gentemot någon annan kulturell samhörighet. Dessutom blir vi mer osjälviska mot de vi delar skratten och humorn med. Enligt medicinsk forskning är det redan fastställt att glädje och humor är essentialistiskt för att utsöndra de viktiga hormonerna i kroppen som gör att vi mår bra och blir lyckligare. En lyckligare person har även större chans att sprida glädje och humorn vidare och skapa grupper med gemensam humor.

Ursprungsfrågan angående vilka skämt som är världens roliga är både enkel och svår att svara på. Det svåra svaret innebär en analys över vilka krav som ska uppfyllas för att ett skämt ska få denna titel. Med andra ord det vetenskapliga svaret som ofta är en del av forskningar. Det enkla svaret är helt enkelt de som får dig att skratta och känna tillhörighet. Det kan handla om delad humor med en vän, en kollega eller familjemedlem. Skrattar man med en vän kan det tråkigaste skämtet bli världens roligaste på en sekund. Vilket egentligen bevisar att det inte alls är kvalitén på själva skämtet det handlar om i detta fall.

Humor handlar om att känna samhörighet, gemenskap och delaktighet för att kunna skratta tills det krampar och rinner tårar.

Snittbetyg 3.7 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar