Historiska platser i Sverige att besöka

Emil Karlsson

Kultur

Sverige är ett otroligt fint land med många historiska sevärdheter. Runt om i landet finns det markeringar kvar från tusen årliga platser som har format dagens Sverige.

Här är sju historiska platser i Sverige som du definitivt måste besöka någon gång under din livstid.

Djurgården i Stockholm

Är du i Stockholm ska du absolut besöka Kungliga Djurgården som kommer definitivt att öppna ditt intresse för fina platser och natursköna promenadområden.

Djurgården har varit en kunglig mark sedan år 1268 då Magnus Ladulås anskaffade sig stora delar utav djurgårds ön. På djurgården kan du bland annat även utforska Rosendals slott, Folke Bernadottes bro samt minnesmonumenten.

Historiska platser i Sverige
Djurgården en fantastisk plats att besöka både på sommaren och vintern!

Uppsala domkyrka

Vidare ska du absolut besöka Uppsala domkyrka som har ungefär en halv miljon besökare varje år. Domkyrkan byggdes år 1270 och öppnade upp dörrarna för allmänheten år 1435.

Att be till Gud eller bara tända ett ljus är en tradition som många väljer att göra i kyrkan. Du kan välja att tända ett ljus likt många andra och vara en utav de som tänder 125 000 tusen ljus årligen.

Njut gärna av de enastående textilier och föremål av silver och guld. Ta dig gärna en sväng i katedralbutiken också. Där hittar du hantverk, souvenirer samt domkyrkans lokala honung.

Anundshög – Sveriges främsta fornlämningsområde

I Västerås ligger Anundshög och här kan du gå genom gamla monument och gravfält som byggdes under 500-1050-talet e.Kr. Redan från den tiden har detta ställe varit en viktig samlingsplats. Under medeltiden var Anundshög en tingsplats och en väg som redan fanns under järnåldern. Här finns även ett makalöst runstensmonument.

Välj att gå på en guidad tur, uppleva runstenar och labyrinter eller njut av en picknick på Anundshögsområdet.

Visby ringmur – Nordeuropas bäst bevarande stadsmur

Visbys ringmur byggdes mellan åren 1250-1288 och som fortsattes att byggas under 1300-talet. Eftersom man vid den tiden använde kalksten, lera och kalkbruk kan detta vara en anledning att grunden var instabil och varför en del av muren rasade år 2012.

Media och forskare från hela Norden intresserade sig utav raset och ville ta del utav kunskapen som muren hade att ge. Nu har man byggt om en del av muren.

En värd historisk sevärdhet för den intresserade.

Kalmars slott i Smålandskusten

Slottets historia sträcker sig hela 800 år tillbaka i tiden. Under den tiden kallade invånarna Kalmar slott för Rikets nyckel tack vare sitt strategiska läge. Kalmars slott var en betydelsefull försvarsanläggning där flera kungar regerat och satt sitt avtryck på.

Njut av utställningarna som Kalmar slott har att erbjuda, som exempelvis kungsköket, kvinnofängelset samt Kalmars slotts dolda skatter.

Kärnan i Helsingborg

Helsingborg är en väldigt fin stad och Kärnan är som en symbol och varumärke som helsingborgarna är väldigt stolta över. Inte nog med att du får se Helsingör som ligger i Danmark med bara hav emellan uppe i Kärnans torn, utan här får du även med dig en del historia.

Gör dig även redo för ett litet träningspass. Trapporna beräknas att vara över 300 steg som är värt varje andetag eftersom när är du kommer upp i tornet kommer du att förtrollas av den vackra utsikten över sundet.

Redan på 1070-talet börjar historian om Helsingborg och Kärnan. Under början av 1300-talet började Kärnan att ta form, det ska ungefär ha tagit tio år att färdigställa den.

Eftersom Skåne var en del av Danmark får du även lära dig om kriget mellan Sverige och Danmark. Sverige erövrade Skåne år 1658 och valde att riva Kärnan.

Magnus Stenbock tyckte att Kärnan skulle sprängas i luften, men tack och lov hände inte detta.

Kullens Fyr och Kullaberg i Mölle

Du får även inte missa Kullaberg och ett stort naturreservat i Mölle. Kullabergs enastående profil går inte att missa om man befinner sig i nordvästra Skåne. Nordsjön och Östersjön möts vid det yttersta hornet där Kullaberg går som en knuten hand ute i ett av världens mest båttrafikerade sund.

Är du ute efter magiska vyer efter en långresa ska du definitivt ta dig till detta ställe, är du ens i Sverige kommer du att ifrågasätta dig själv.

Inte nog med att Kullens fyr är Sveriges högst belägna fyr utan här får du även med en del dramatisk historia. Sedan 1750-talet har mer än 200 skepp utanför hornet lidit skeppsbrott och på havsbotten finns fortfarande flera vrak kvar. Vill du få syn på tumlare så är Kullens fyr även Sveriges bästa platser för att det.

Det bästa är att starta ditt besök på naturum där Kullens fyr ligger för att vidare få information om djur- och växtlivet. Det finns även möjlighet för dig att få klappa en sjöstjärna.

I över 3 000 år har det högt branta klipporna samt den enastående naturen fascinerat människor runt om i världen. För den äventyrliga och historieälskaren är nämligen Mölle en unik plats som har något för alla!

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Lämna en kommentar